Skissade förlagor inför målningen i ateljén


Ofta gjorde De Bie skisser ute i naturen som förlagor till de olika alstren han sedan målade hemma i ateljén. På dessa skisser noterade han detaljer och nyanser som han villa komma ihåg till arbetet framför staffliet hemma i ateljén där han senare färdigställde oljemålningarna. 

Det roliga med dessa skisser och Internetgalleriet är att under arbetets gång så har jag tack vare uppmärksamma besökare och ägare till olika målningar kunnat parat ihop dessa förlagsskisser med färdiga målningar som besökare till Internetgalleriet haft hemma. Det har varit ett litet detektivarbete, men så intressant!

Johan och Märtas hus

Den här skissen föreställer ett grannhus i byn Älmteryd. Under 1960-talet ägde Åke Nilsson gården och brukade jorden. I ladugården fanns plats för några mjölkkor och det var hit jag som barn tidigt fick lära mig att gå med den 3 liters mjölkkrukan och få den påfylld med mjölk från kvällsmjölkningen. Det var så man gjorde på landet i alla fall fram till 70-talet då rörmjölkningen kom. Kravet på nyinstallationer i ladugårdarna då transporterna med mjölkspänner ersattes av tankbilar gjorde att många småbönder gav upp och lade ner sin mjölkproduktion. Åke Nilsson bodde själv vid "Nollan" en kilometer från gården. Därför hyrde han ut huset på skissen till Johan och Märta. 

Den här skissen blev en målning och har långt fram på 2010-talet hängt i ett hem i en av småbyarna runt Kättilsmåla. Ägaren till den målningen avböjde möjligheten att delta på Internetgalleriet med sin målning vilket självklart respekteras. Det är ändock roligt att veta att skissen blev en färdig målning.


Nedan är samma gård fast från en annan vinkel.

Augerums kyrka

Den här målningen fick det märkliga ödet att den hittade hem till ateljén igen. Andersson heter paret som senare efter De Bies bortgång köpte skolhuset som ateljén låg i. På väggen där John De Bie hade sitt staffli hänger en målning föreställande Augerums kyrka. Anderssons berättar att de inköpt målningen på en auktion för några år sedan. Tavlan har så fått en märklig historia genom att ha blivit målad i ateljén, sedan prytt någon vägg i ett annat hem och åter kommit tillbaka till Älmteryd och hänger återigen på väggen ovanför den plats där den en gång blev målad!



Nedanstående skiss föreställer Augerums kyrka ur en annan vinkel. Augerums församling, numera Lyckå pastorat, är den församling Älmteryd tillhör och det är här konstnären John De Bie ligger begravd tillsammans med livskamraten Rose och döttrarna Jenny och Myrna.



Målning ifrån Havsjön passade med både skiss och beställningsbok.




Det kom ett långt mail från Cattis From som berättade att hon och farmodern Helga Karlsson hade ett antal målningar gjorda av De Bie, och att Helga dessutom mindes De Bie mycket väl och det är roligt att få minnen från De Bie konstnärskap återgivet genom berättelser.

Cattis skickar mig bland annat en bild på ovanståendestående målning och berättar att den ska föreställa en sjö hon tror ska heta Havsjön. Vi som är från byn Kättilsmåla vet att byns största badsjö heter Havsjön! Så visst stämmer det ;-)

Jag letar bland De Bies kvarlåtenskap och där ligger skissen! Och inte nog med detta, en stund senare får jag fram farmodern Helga Karlssons Jämsjöslätt i beställningsboken !

Kvarnen i Kättilsmåla



Kvarnen i Kättilsmåla ägdes under i vart fall 1960-70-talet av David Söderberg. Sedan förföll kvarnen under några år men har senare renoverats till ett fint sommarhus. Motivet som bykvarn är välkänt i Kättilsmåla intill Lyckebyån.



Tvillinggrindarna



Skissen föreställer tvillinggrindarna som numera är förfallna, men såg ut så här under min uppväxt. Jag minns dem mycket väl. I östra delen av Älmteryd intill Kvarnbäcken gick två parallella vägar upp till varsin gård i Trollamåla. När de var i bruk vet jag inte med säkerhet, men under 1970-talet stod grindarna upp och vägarna var framkomliga men brukades inte. 

Jag vet inte om denna målning finns, men förhoppningsvis kanske någon har målningen, eller känner till den och vill skicka mig en bild ? 

Axel och Ester - kärleksfullt lantbrukarpar




Grannar och nära vänner till John och Rose De Bie var det kärleksfulla lantbrukarparet Axel och Ester Carlsson i Älmteryd. Det är deras lada som syns i bild ovanför de hamlade träden. Bilden ovan är fotograferad runt 2012 av mig Lohla-Marie och skissen gjordes av John De Bie troligen någon gång under 1960-talet. Man kan fundera över att landskapet inte har förändrats så mycket på drygt 50-år. Gården ägs numera av barnbarnet Jörgen Axelsson som även brukar jorden till Älmteryds naturreservat som är väl värt ett besök. Vackra odlingsrösen i lummiga lövhagar med en rik flora.


Kristianopels kyrka med flera skisser





De två övre skisserna föreställer Kristianopels kyrka. Skisserna längre ned på kyrkan har jag dessvärre inte kunnat placera. Kanske kan jag få hjälp här via Internetgalleriet? 

Kontakta mig gärna om du har någon målning av konstnären JSA De Bie eller kanske bara en historia från den här tiden att berätta. Jag tar tacksamt emot allt stöd jag kan få för att bevara minnet av både De Bies konstnärskap såväl som byggdes historia under den här tiden. Målningarna och skisserna blir tidsdokument för byarna kring Kättilsmåla från 1950-talet och framåt och jag hoppas kunna bidra med att bevara den kulturhistorien till framtiden.














.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar